Učinek maskote ali talismana

Misli so del našega manifestiranega sveta. V nas se pojavljajo na podoben način, kot se okrog nas tvori naš fizični svet. Zato s samimi mislimi nanj ne moremo vplivati. Imamo pa na voljo druge načine, ki nam, kot kaže,  to omogočajo.

Prepričan sem, da smo se že skoraj vsi srečali z nečim, kar bom imenoval učinek maskote ali talismana. Vsakemu od vas se je verjetno že zgodilo, da ste se potem, ko ste se oblekli v posebno oblačilo, si nadeli poseben nakit ali se posebno lepo naličili, v vas prebudilo prepričanje, da boste v tej obleki ali z nakitom blesteli in z njuno pomočjo vzbudili posebno pozornost in dosegli vse, kar si želite. Športniki imajo namesto obleke posebne maskote, predmete, ki jih jemljejo s seboj na tekmovanja v prepričanju, da bodo z njimi dosegli večje uspehe. Ti predmeti v njih vzbudijo tako prepričanje v uspeh, da so potem z njihovo pomočjo zares  uspešnejši. Za Indijance vemo, da so nosili s seboj talismane (rekli so jim amuleti), ki naj bi jih obvarovali pred vsem slabim. Nekoč se je nek Indijanec poslikal z bojnimi barvami, da bi s tem prestrašil nasprotnike. To se je zares zgodilo in s pomočjo te poslikave je postal tako rekoč nepremagljiv. V prepričanju, da to pomaga, so se pred bitkami začeli z barvami mazati vsi Indijanci. To je postalo že skoraj kultno in v vseh novodobnih filmih se vsi novodobni bojevniki  premažejo z maskirnimi barvami.

Na podoben način je nekoč nekomu pomagal zavretek z lipovimi semeni in ga obvaroval pred prehladom. To se je tudi zgodilo, ker ga je uporabil kot talisman v prepričanju in v absolutni veri, da mu bo ta lipov čaj res pomagal. To se je razvedelo in vsi pijejo lipove in druge čaje proti boleznim. Tistim pa, ki so res popolnoma in brez sence dvoma prepričani v njihovo zdravilno moč, ti čaji tudi pomagajo. Na tak način deluje tudi večina zdravil. Žalostno je, da tega še ni ugotovila farmacevtska industrija in namesto da bi gradili na tem učinku, proizvajajo vedno več zdravil, ki delujejo na kemični osnovi in s tem samo še bolj zastrupljajo telo. Placebo pomaga ravno tako dobro kot zdravilo, vendar pod pogojem, da pacient ne ve, da je to samo placebo, in je prepričan v njegovo zdravilno delovanje. Enako moč imajo tudi simboli ali  čisto navadno polaganje rok na obolele dele telesa. Tako deluje tudi vera. Pogoj je samo, da ne prosimo za pomoč. Tudi ni nujno, da se držimo pravil verskih inštitucij, ampak moramo biti predvsem absolutno prepričani v obstoj nečesa, kar nam bo pomagalo. In dejansko so potem take pomoči deležni samo tisti, ki so zares prepričani, tisti, ki so verni samo za vsak slučaj, če morda višje bitje res obstaja, pa ne.

Včasih se nam zgodi, da se v nas samih kar samo od sebe pred nekim dogodkom obudi prepričanje in spoznanje, da se bo ta dogodek odvil natančno tako, kot si želimo, in potem se to tako tudi zares zgodi.

Učinek maskote ali talismana pa ne deluje samo v dobrem smislu.  Včasih ima simbol, nek predmet ali misel lahko tudi negativen učinek, ker tako vpliva na našo podzavest, da ta spodbudi dogodke, ki se ne odvijajo na  način, kot si želimo in kot smo prepričani, da se bodo. V tem lahko najdemo temelje raznih vraž in urokov. Zato je nevarno biti trdno prepričan, da na primer črna mačka, ki nam prekriža pot, pomeni nesrečo.

Verjetno se je vsem, ki to berete, že kdaj zgodilo, da ste se na opisan ali drugačen način srečali z učinkom maskote ali talismana. Ko ste na primer pred nekim odločilnim dogodkom poljubili obesek, ki ga nosite okrog vratu, v mislih narisali neko znamenje, pogladili določen predmet, se naličili ali oblekli kaj posebnega, se je pred vami spremenil svet. Kar naenkrat ste se zavedali, da ste s tem postali neustavljivi in zastavljeni cilj ste tudi z lahkoto dosegli. Morda bo to zvenelo nekoliko srhljivo, vendar je treba vedeti, da niste storili nič drugega kot to, da ste s pomočjo nekega predmeta ali dejanja podzavestno vzpodbudili svoj um ali svojo zavest tako, da ste z njuno pomočjo dosegli želeni potek dogodkov v fizičnem svetu. To dokazuje, da je z umom mogoče vplivati na potek dogodkov našem zaznavnem svetu.

 

Moč prepričanja  << nazaj  –  naprej >>  Razne teme v povezavi z osnovnim stanjem