Čveki

Čvek: 10.07.2023
Osnutek  posodobljenega nacionalnega energetsko podnebnega načrta (NEPN), ki ga je vlada Republike Slovenije potrdila konec junija (2023) je nekaj tako brezveznega, da ima načrt vse možnosti, da bo sprejet.

Čvek: 7.05.2023
Ob upoštevanju razmer v našem zdravstvu se mi zdi, da so vse razprave o uvedbi prostovoljne evtanazije popolnoma brez smisla.

Čvek: 5.11.2022
Bog je poenostavljena različica odgovora na vprašanje nastanka našega stvarstva, ki pa pravega odgovora ne daje. Še vedno namreč obstaja vprašanje: kako je nastal bog.

Čvek: 19.10.2022
Sposojena misel: Starost se začne takrat, ko v ženski, ki ti prihaja nasproti, prvič ne prepoznaš priložnosti ampak nadlogo.

Čvek: 19.10.2022
Bog je samo drugi izraz za nepoznano. Da ima pa to nekakšne vsemogočne sposobnosti in lastnosti, je pa čista demagogija.

Čvek 19.10.2022
Naše stvarstvo je še najbolj podobno sanjam. Sestavlja ga zmes mentalnih iluzij.

Čvek: 19.10.2022
Boj za prepričanje nima nobenega smisla v realnem svetu. V njem se je smiselno boriti samo za čim bolj kvalitetno življenje.

Čvek: 19.10.2022
Stranka SDS je vedno manj demokratična. Bojim se, da bo s časom postala samo SS stranka.

Čvek: 20.03.2020
Presek ljudskih množic je pač tak, da jih tvori večina precej zblojenih in norih ljudi. Sam se zato raje nagibam k temu, da ne počnem stvari, ki jih počne večina.

Čvek: 20.03.2020
Po mesecu karantene se počutim veliko bolj čilega, spočitega in zdravega, saj se mi ves ta čas ni bilo treba skoraj nič ukvarjati z raznimi športi, pohodi in drugimi napornimi dejavnostmi.

Čvek: 20.03.2020
Izbruh epidemije zaradi koronavirusa me ni preveč presenetil, ker sem že prej bral, kaj je rekla Baba Vanga. To, da so krizo ob izbruhu izkoristili člani naše vlade za dvig svojih plač pa tudi ne, ker sem prebral knjigo raziskovalne novinarke in pisateljice Naomi Klein, Doktrina šoka.

Čvek: 11.01.2020
Sestrelitev ukrajinskega letala dne 8.01.2020 pri Teheranu in posledično smrt vseh potnikov in posadke na njem, lahko smatramo kot kolateralno škodo ob ameriškem političnem vmešavanju na Bližnjem vzhodu.

Čvek: 31.12.2019
Čestitam vam, ker ste preživeli vse tegobe uvajanja neoliberalizma, plenilskega kapitalizma in korporativizma in vam želim, da bi imeli v novem letu dovolj moči za preživetje v sožitju s temi nadlogami.

Čvek: 21.12.2019
Britanci so v obdobju vladavine Margaret Thatcher dodobra spoznali kaj pomeni neoliberalizem. Zato je razumljivo, da so se odločili za brexit, ko so spoznali, da se EU vedno bolj obrača v neoliberalistično smer.

Čvek: 15.12.2019
Odkrili so že, kako s križanjem pridobiti boljše vrste solat, drugih vrtnin ter pridelkov. Odkrili so, kako s križanjem vzgojiti ustreznejše vrste živali. Skrajni čas je že, da bi se lotili projekta, kako s križanjem vzgojiti čim boljšo vrsto ljudi.

Čvek 15.12.2019
Dokler bo vrednota to, da z izigravanjem in izkoriščanjem drugih, poskušamo priti do čim večjih materialnih koristi in lastne prepoznavnosti, se svetu ne piše nič dobrega.

Čvek: 20.11.2019
EU je med seboj zelo rahlo povezan konglomerat nepovezanosti.

Čvek:  5.04.2019
Z obzirom na zadnje ocene naše vojske bi rekel, da če jo hoče kdo uničiti, mora samo dopustiti, da jo sami upravljamo.

Čvek: 18.03.2019
Povzpetništvo in tekmovalnost bi morali obravnavati kot psihično motnjo, saj so nekateri popolnoma obsedeni s tem.

Čvek: 19.01.2019
Stara predzgodovinska ljudstva, o katerih pravzaprav vemo izredno malo, so bila sposobna marsičesa. Kot kaže, so se tudi ona zavedala nevarnosti pregrevanja zaradi prevelikih količin ogljikovega dioksida v ozračju. Tudi ona so prišla na idejo, da bi bilo dobro viške ogljika iz ozračja izločiti in jih shraniti v zemeljski skorji. Kot kaže, jim je to uspelo in to bolje kot uspeva nam. Uspelo jim je ogljik ločiti od kisika in ga pretvoriti v zemeljski plin, nafto ter premog. Vse to jim je tudi nekako uspelo shraniti v zemeljsko skorjo. Mi pa kakor, da vsega tega ne razumemo in tako lepo shranjen ogljik, zopet preko raznih kurišč ter motorjev sproščamo nazaj v ozračje.

Čvek: 19.01.2019
Prebral sem, do so s teleskopom Hubble uspeli odkriti galaksije, ki so od nas oddaljene okrog 13,2 milijardi svetlobnih let. Vidimo jih torej tam, kjer so bile pred 13,2 mrd. let. Kaj to pomeni za “veliki pok”, ki naj bi se zgodil tudi približno takrat (pred 13,8 mrd. let)? Ali to pomeni, da je celotno vesolje v vsej svoji velikosti in z vsemi galaksijami, ozvezdji ter planeti iz nič nastalo že takoj na začetku?

Čvek: 30.12.2018
Navajeni smo, da o sveti resnici pridigajo predvsem v cerkvi in podobnih ustanovah. Sedaj po to počne še vedno več resnih znanstvenikov.

Čvek: 30.12.2018
Za ženske bi bil lahko na svetu pravi raj, če bi, preden spoznajo svojega bodočega moža, spoznale svojega bodočega soseda.

Čvek: 26.11.2018
Vsi, ki jih izvolimo na oblast mislijo, da smo jih izvolili zato, ker so dobri. Vendar to ni res. Izvolili smo jih zato, ker nismo imeli nobene pametnejše izbire.

Čvek: 13.10.2018
Na svetu je ogromno idiotov. Nekateri so tako neumni, da mislijo, da o vsem vse vejo, in da imajo vedno prav. Tako so neumni, da nimajo nobenih zadržkov s tem, da poskušajo o svojih idejah in nazorih prepričati tudi druge ljudi. Ker pa je med temi tudi ogromno idiotov, jim v glavnem to vedno uspe. Uspehi, ki jih idioti dosegajo z uveljavljanjem svojih idej, pa zelo nazorno kažejo na to, v čigavo prid se na svetu nagiba razmerje med njimi in pametnimi ljudmi.

Čvek: 25.09.2018
Nobene potrebe ni, da se obračamo k bogu. Dovolj bi bilo, če bi se zazrli sami vase ter začeli delati kot je prav. S tem bi naša življenja postala veliko lepša in boljša kot so sedaj.

Čvek: 29.07.2018
Razmerja velikosti v atomu so približno taka: če bi v sredino olimpijskega štadiona postavili kroglo v velikosti žogice za tenis, ki bi predstavljala jedro, bi nekje za zadnjo vrsto na tribuni, okrog nje krožile kroglice, v velikosti frnikul, ki bi predstavljale elektrone. To nam pove, da je vsebina atoma praktično prazna, da je sestavljen, tako rekoč, iz ničesar. In ker je vsa snov našega stvarstva iz atomov, pomeni to, da je praktično sploh ni. To pa pomeni, da je imel veliki dramaturg William Shakespeare po vsej verjetnosti prav, ko je zapisal, da smo iz take snovi kot so sanje.

Čvek: 20.06.2018
Smisel proste trgovine naj bi bil, da iz tistega dela sveta, kjer nekaj je ali pa je tega preveč, to dobavi v tisti del sveta, kjer tega ni ali pa tega primanjkuje. Vendar, se je ta smisel popolnoma izrodil. Kot pravi kolumnistka Zorana Bakovič (Sobotna priloga Dela, 16.06.2018), je prosta trgovina postala čisto navadno izkoriščanje nizke cene dela, ki ga vodi enostavna logika čim večjega dobička.

Čvek: 5.06.2018
Bog je ustvaril žensko in s tem uničil vse, kar je do tedaj naredil.

Čvek: 27.04.2018
Ironično je, da je na svojstven način, kapitalizem morda celo bolj socialen kot socializem. Kot primer si lahko vzamemo dogajanje ob zadnji gospodarski krizi. Takrat so banke, zaradi dajanja prevelikih in ekonomsko neupravičenih posojil, zašle v velike težave in se znašle tik pred propadom. Večino bank so rešili tako, da so njihovo nelikvidnost pokrili z denarjem davkoplačevalcev. S tem so stroške napačnega vlaganja bank, precej po socialistično, solidarnostno porazdelili med vse davkoplačevalce. Žal se v kapitalizmu za tako solidarnost odločajo samo takrat, ko je treba reševati kapital. Če bi, zaradi napačnih odločitev, imeli izgube samo navadni ljudje, se po vsej verjetnosti nebi zgodilo nič.

Čvek: 12.04.2018
Branja te spletne strani vam ne odsvetujem, vendar se, pred uporabo njenih izsledkov, posvetujte s svojim zdravnikom, farmacevtom, psihologom ali psihiatrom.

Čvek:  3.04.2018
Gravitacija je del naše zavesti. Je prepričanje, da se telesa z maso med seboj privlačijo.

Čvek: 27.03.2018
Pravilnost teze, da naše stvarstvo izvira iz nas samih, so davnega leta 325 potrdili tudi kristjani, ko so na prvem ekumenskem konciliju v Niceji določili, da je človek bog.

Čvek: 24.03.2018
Dobra stran “mačka” po prekrokani noči je, da te spodbuja k pitju večjih količin vode, kar je, po trditvah nekaterih, izredno zdravo.

Čvek: 20.03.2018
Ne vem, če se je v zvezi z nastankom vesolja, res smiselno ukvarjati z  neverjetnimi, nelogičnimi in včasih tudi precej za lase privlečenimi teorijami, ko pa je njegov nastanek mogoče pojasniti zelo na kratko in jedrnato. Vesolje je nastalo tako, kot nastanejo naše sanje.

Tudi odgovor na na vprašanje kako veliko je vesolje, je lahko zelo kratek in jedrnat. Vesolje je veliko samo toliko, kolikor ga lahko zaobsežemo s svojimi mislimi in zaznamo s svojimi čutili.

Čvek: 12.03.2018
Smo del tega sveta. In če je ta svet vesel in dobre volje, smo tudi mi veseli in dobre volje. Če je pa žalosten in pobit, smo tudi mi žalostni in pobiti. Zato je smiselno narediti vse kar lahko, da bi bil ta svet vesel in dobre volje.

Čvek: 5.03.2018
Odmev na članek Frančka Drenovca o pasteh zlorabe gospodarske rasti (Sobotna priloga dela, 2.03.2018).

Ob trditvah gospodarske zbornice, da je za povečanje gospodarske rasti nujno znižati obremenitve plač, na kratko naslednje:
Ni res, da je slovenska obdavčitev dela med najvišjimi v Evropi. Slovenska obdavčitev je nižja od povprečja. Je pa višja obdavčitev transakcij med dobrinami (DDV), ki je nad povprečjem.
Med najnižjimi v Evropi je obdavčitev premoženja.
Visoka rast gospodarstva v zadnjem obdobju je posledica predvsem nizkih stroškov dela – beri nizkih plač.
Produktivnost slovenskega (zasebnega) gospodarstva, merjena z dodano vrednostjo na zaposlenega, je samo okrog 56% evropske, torej skoraj pol nižja.
In če se sedaj vprašamo, kaj bi lahko več doprineslo k povišanju produktivnosti: nižja obdavčitev dela ali višja izobrazba  in večja delovna sposobnost (beri boljše zdravje) delavcev, lahko mirno zaključimo, da bi slednje doprineslo več.
Zato so trditve GZ, da je za slabo produktivnost kriva visoka obdavčitev dela precej trhle. Prej bi bilo smiselno obdavčitve še povišati, ter s tako pridobljenimi sredstvi izboljšati stanje izobraževalnega sistema, znanstvenih inštitucij ter zdravstvenega sistema.

 

Investicijski postopek << Nazaj – Naprej >> Oddelek za SUPERLIGO