Kako so nastali bogovi

Če pogledamo, kakšno evforijo povzročajo zmage naših športnikov, nam je lahko takoj jasno, od kod izvirajo razna božanstva. O tem nas uči tudi zgodovina. Stari Sumerci so za bogove imeli pomembne posameznike in predstavnike elit. Imenovali so jih elohimi in iz tega naziva izvira tudi izraz za boga – eloh.

Zanimivo je, da so takrat med elohime šteli tudi filozofe, znanstvenike, umetnike in druge vsega spoštovanja vredne ljudi, ki so jih iz spoštovanja tudi onikali. To vemo zato, ker v starih zapisih večkrat zasledimo za boga naziv elohim, ki je množina od eloh. Tega spoštljivega naziva naj bi bil deležen tudi bog, elohim, ki v Stari zavezi Biblije nastopa kot bog stvarnik sveta.

Že v grški zgodovini niso več izbirali svojih božanstev na podlagi tega, kaj so dobrega storili za človeštvo, saj je bila grška družba nagnjena k  razuzdanosti, uživaštvu in slavi. Zato so med bogove raje uvrščali kake športnike in vojskovodje. Znanstveniki in filozofi, kot so Aristotel, Platon, Pitagora in podobni, niso imeli pri Grkih nobenih možnosti, da bi jih prišteli med bogove. Podobno je bilo pri Rimljanih. Jezusa Kristusa so iz povsem praktičnih razlogov šele dolgo po njegovi smrti razglasili za boga.

 

Razna razmišljanja  <<  nazaj  –  naprej  >>  Volitve