Tekmovalnost

Na zemlji ni vse lepo. Kadarkoli se ozremo po naravi, vidimo, kakšna vojna divja v njej. Vsak žre vsakega. Gre le za preživetje najsposobnejših in natančno na tej podlagi smo narejeni tudi ljudje.

Od zveri in njihovega plena, od jastrebov in črvov nas po tej plati ne loči prav veliko. Tudi za nas je značilna tekmovalnost in stalno primerjanje med seboj. Ljudje smo brez dvoma nagnjeni k tekmovalnosti, ki nedvomno izvira iz borbe za preživetje in zato do neke mere pomeni tudi gibalo razvoja. Vendar je po drugi strani tekmovalnost lahko zelo nevarna, posebno takrat, ko preseže meje etike. To pa se kaj hitro zgodi, ko  gre za lastnino ali oblast.

Ker je na tem svetu žal tako, da na etiko ne damo prav veliko, jo nagon posesivnosti skoraj vedno premaga. Morala je šibka, pohlep pa močan in posledica tega so družbeni odnosi, ki so taki, kakršni pač so.  Vsi praktično ves čas tekmujemo med seboj, in to na vseh področjih življenja. Vodilo pri tem je, da samo uspeh nekaj pomeni, in ljudem se zdi, kot da je z njimi vse narobe, če se jim ne uspe prebiti na vrh. Tekmovalnost postaja način življenja in v svoji najbolj ekstremni obliki boj, v katerem so dovoljena vsa sredstva.

Bolj nadarjeni imajo pri tem prednost, saj lahko izkoriščajo svojo nadarjenost predvsem za to, da v tem tekmovanju izpodrivajo druge pri doseganju svojih ciljev, ki se največkrat kažejo v kopičenju bogastva in doseganju oblasti.

Tekmovalnost povečuje neenakost med ljudmi. To je sicer v spodobnih mejah v redu in celo koristno, če pa pride do prevelikih razlik, je to škodljivo in neetično. Ko enkrat ljudje začnejo med seboj tekmovati, namesto da bi  sodelovali in si pomagali, postane tekmovalnost problematična. Posledice tekmovalnosti se že sedaj kažejo v tem, da ima vsega le osem ljudi na svetu v rokah toliko denarja, kot ga imajo vsi ljudje, ki spadajo v kategorijo revnih, in teh je okoli 3,6 milijard. To je ogromno nesorazmerje, ki kar kliče k temu, da se bodo revni enkrat uprli in pahnili svet v boj, ki bo poguben za vse.

 

Prijaznost  << Nazaj – Naprej >>  Narcizem